لاپاراسکوپی چیست؟موارد استفاده از جراحی لاپاراسکوپی و لاپاراسکوپی لاغری
تناسب اندام | جراحیاز جراحی لاپاراسکوپی برای یافتن مشکلاتی مانند کیست، چسبندگی، عفونت و توده های رحمی، جراحی چاقی و .. استفاده می شود.لاپاراسکوپی جراحی لاغری یکی از بهترین روش هایی است برای افراد چاق است که با روش های معمول نمی توانند وزن کم کنند.
جراحی لاپاراسکوپی یک نوع از انواع جراحی می باشد. در طی جراحی لاپاراسکوپی، لوله ای نازک و چراغ دار و دارای دوربین را از طریق یک برش در شکم فرد (یا لگن زنان) قرار داده می شود تا از طریق آن بتوان اندام های شکمی را مشاهده کرد. لاپاراسکوپی برای یافتن مشکلاتی همچون کیست، چسبندگی، عفونت و فیبروئیدها (توده ها)ی رحمی، جراحی چاقی و … مورد استفاده قرار می گیرد.
قسمتی از بافت آن ناحیه به عنوان نمونه برای بیوپسی (بافت برداری) به وسیله ی لوله یا لاپاراسکوپ برداشته می شود. در بسیاری از موارد، لاپاراسکوپی می تواند به جای جراحی لاپاراتومی صورت پذیرد در جراحی لاپاراتومی از برش شکمی بزرگتری استفاده می کند.
تفاوت در جراحی های لاپاراسکوپی و لاپاراتومی
از لحاظ برش بر روی شکم جراحی لاپاراتومی برش بیشتری بر شکم وارد می کند و از این جهت می تواند خطرات و مشکلاتی را ایجاد نماید در حالیکه در جراحی لاپاراسکوپی این مشکلات به مراتب کمتر می باشد همچنین استرس و هزینه کمتری را می طلبد و همچنین بستری در این جراحی نیاز نیست و بدون بستری و بصورت سرپایی می باشد.
لاپاراسکوپی و لاغری
چاقی یک مشکل سلامتی در حال رشد در سراسر جهان است. بیماران چاق مستعد ناتوانی های جسمی، روحی و اجتماعی هستند. این ناتوانی ها شامل بیماری عروق کرونر، مشکلات تنفسی، مشکلات تنفسی، دیابت نوع 2، بیماری های تحلیل برنده مفصل و خطر بالای سرطان های رحم، تخمدان ها، روده بزرگ، پروستات و پستان است. این افراد از افسردگی رنج می برند و با مشکلات استخدامی روبرو هستند. درمان قطعی این بیماری دشوار است. اما کاهش پایدار وزن در این بیماران باعث بهبود قابل توجه معلولیت های فوق، افزایش کیفیت زندگی و افزایش امید به زندگی می شود.
اقدامات غیر جراحی مانند رژیم درمانی، بی اشتهایی عصبی، ورزش و رفتار درمانی نتوانسته اند به کاهش و پایداری وزن طولانی مدت قابل قبول در بیماران چاق دست پیدا کنند. از طرف دیگر، اگرچه جراحی ها توانسته اند وزن و ثبات قابل توجهی از دست بدهند، اما بدون عوارض و خطرات نبوده اند.
جراحی در درمان چاقی به دو دسته تقسیم می شود: جراحی محدود کننده و جراحی برای کاهش جذب از دستگاه گوارش. در حال حاضر هر دو عمل جراحی با روسکوپی پای زولا انجام می شود. جراحی های محدود کننده به دلیل عوارض کمتر قابل قبول تر هستند. جراحی قابل تنظیم برای کاهش پانسمان یکی از اعمال جراحی محدود کننده است و عمدتا برای افرادی که شیرخوار نیستند و عادت به خوردن غذاهای بزرگ و کم کالری دارند توصیه میشود.
با توجه به اینکه در ایران، بیشتر مردم غذاهای کم حجم و کم کالری مصرف می کنند، لازم است با تنظیم روش مناسب در درمان چاقی، اندازه معده را کاهش دهیم. هنگام محاسبه BMI ، کسانی که شاخص توده بدنی آنها طبق فرمول محاسبه شاخص توده بدنی بیش از 35 و 40 است، چاق هستند و باید برای درمان آن اقدام کنند.
لاپاراسکوپی جراحی لاغری یکی از بهترین روش هایی است که برای افراد چاق و بیش از حد مناسب است برای افرادی که با روش های معمول نمی توانند وزن کم کنند. اما جراحی لاغری لاپاروسکوپی دقیقاً چیست؟ در این جراحی ، یک لوله. یک برش نازک و سبک در شکاف شکم یا لگن یک زن ایجاد می شود تا اعضای شکم از طریق آن دیده شود. از جراحی لاپاراسکوپی برای یافتن مشکلاتی مانند کیست، چسبندگی، عفونت و توده های رحمی، جراحی چاقی و .. استفاده می شود.
از لاپاراسکوپی در عمل های مختلف استفاده میکنند. لاپاراسکوپی در بسیاری از جراحی ها استفاده می شود که عبارتند از:
- اندام هایی که دچار بیماری شده اند مانند کیسه صفرا یا آپاندیس
- قسمت های معینی از روده و معده (سیستم گوارش)
- مثانه و اندام های تولید مثل زنان مانند رحم و لوله های فالویی
- بستن لوله های رحمی
- اهدای کلیه
- اصلاح فتق
- برای بررسی وجود تومورهای سرطانی و بررسی علائم بیماری هایی که تشخیص آنها دشوار است و …
داروها در جراحی لاپاراسکوپی:
قطع کردن داروهای رقیق کننده ی خون در صورت لزوم و استفاده از آنتی بیوتیک خوراکی در صورت لزوم
مراقبت های بعد از لاپاراسکوپی
مراقبت از برش بعد از جراحی لاپاراسکوپی اهمیت زیادی دارد و در صورتی که پس از عمل علائمی از جمله موارد زیر مشاهده شود نگران کننده است و حتما باید پیگیری شود:
۱. درد مداوم و تورم
2. بزرگ شدن شکم یا لگن
3. تب و یا خون ریزی یا تراوش مایع یا چرک
4. حالت تهوع
5. قرمزی در اطراف بخیه
6. و عدم بهبود زخم ها
ممکن است چند روز زمان ببرد تا فرد بتواند راه برود و همچنین احتمالا چندین هفته از ورزش های سنگین و دویدن و سایر فعالیت های بدنی سنگین بایستی بدور باشد فردی که این عمل بر رویش صورت گرفته است.
همچنین این امکان وجود دارد که فرد بعلت مصرف داروها و همچنین جراحی دچار بیماری یبوست و سختی دفع مواجه شود که در این صورت با پیگیری و در جریان قرار دادن پزشک می تواند نسبت به رفع این مشکل اقدام نماید که این عمل احتمالا با تجویز دارو همراه خواهد بود.
عوارض جراحی لاپاروسکوپی
عوارض این جراحی بسیار بسیار پایین و همانند سایر جراحی های با خطر پایین می باشد که این خطرات بسیار ناچیزند و چیز هایی مثل خطر سکته مغزی یا ذات الریه در بی هوشی و پیشرفت زخم ها و خونریزی داخلی می شود که البته احتمال بسیار پایینی برای همچین مواردی تخمین زده شده و جای نگرانی نیست.
انواع جراحی لاغری با لاپاروسکوپی
عمل لاغری لاپاراسکوپی باندینگ شکمی قابل تنظیم
بانداژ معده یک بانداژ سیلیکونی قابل تنظیم است که در قسمت بالای معده قرار می گیرد. قرار دادن این باند در قسمت بالای معده، باعث می شود فرد بعد از خوردن مقدار کمی غذا احساس سیری کند. وقتی باند قرار گرفت، مقدار غذای مصرفی قبل از احساس سیری کاهش می یابد. در نتیجه، شما غذای کمتری می خورید و بنابراین کالری کمتری جذب می کنید. این باعث می شود که به تدریج و برای مدت طولانی وزن کم کنید.
قرار دادن بانداژ یا نوار معده در اطراف قسمت فوقانی معده نیاز به جراحی دارد. این روش به بیهوشی عمومی نیاز دارد و ممکن است حدود دو ساعت طول بکشد. این روش به روش های مختلفی انجام میشود و جراح در مورد روش خود با شما صحبت خواهد کرد. جراح هنگام توصیه بهترین روش درمانی برای شما موارد زیر را در نظر می گیرد:
بانداژ معده به روش لاپاراسکوپی انجام می شود. این بدان معناست که جراح از ابزاری استفاده می کند که می توان آنها را در سوراخهای کوچک پوست فرو برد. به این ترتیب جراح می تواند داخل معده را بدون ایجاد برش های بزرگ ببیند. سپس جراح یک باند سیلیکونی را از اطراف قسمت بالای معده عبور میدهد. این باعث می شود که کیسه کوچکی در بالای آن شکل بگیرد. اندازه آن قابل تنظیم است و در صورت لزوم بدون جراحی نیز قابل تنظیم است.
در این جراحی کاهش وزن، جراح یک باند بادی را در اطراف بالاترین قسمت معده قرار می دهد. وقتی این باند باد می شود، معده را فشرده می کند، دقیقاً مانند کمربندی که شلوار را جمع می کند. این امر معده را به دو قسمت تقسیم می کند. یک قسمت به صورت یک پاکت کوچک است و توسط مجرای ایجاد شده توسط باند به سایر قسمتهای معده متصل می شود. قسمت کم ، مقدار غذایی که فرد می خورد را محدود می کند. این باند قابل تنظیم است، بنابراین میزان محدودیت رژیم غذایی را تعیین می کنید. به دلیل سادگی این عمل، یکی از رایج ترین جراحی های کاهش وزن است. با استفاده از این روش، ممکن است کاهش وزن کمتری نسبت به سایر روش ها داشته باشید و مجبور شوید دوره ای باند را دوباره تنظیم کنید.
عوارض لاپاراسکوپی باندینگ شکمی
- اگر مقدار زیادی شیرینی بخورید چاقی برمی گردد
- عفونت حلقه، در صورت بروز، حلقه باید از طریق لاپاراسکوپ برداشته شود
- لغزش حلقه و خرابی
- حالت تهوع و استفراغ در صورت پرخوری
- مشکلی در یافتن باند زیر پوست وجود دارد
جراحی لاغری بای پس معده به روش لاپاراسکوپی
این جراحی یکی از روش های مناسب و عالی برای کم کردن وزن است. جراحی بای پس معده مانند سایر جراحی های کم کردن وزن، با محدود کردن غذا و کم کردن کالری دریافتی باعث کاهش وزن میشود. در این روش غذا توسط کیسه کوچک شده معده دریافت و جذب می شود. همچنین در این روش، غذا با برداشتن مقدار بیشتری از معده، اثنی عشر و روده فوقانی که غذا با آن ارتباط دارد، در سیستم هضم جذب می شود. و غذا مستقیماً از کیسه معده جدید به روده کوچک منتقل می شود.
روش جراحی لاپاراسکوپی لاغری
جراحی های لاغری و شکم معمولاً به روش لاپاراسکوپی صورت میگیرد. این شامل پنج تا شش برش کوچک در شکم است که از طریق آن ابزار متصل به دوربین فیلمبرداری و ابزار جراحی به بدن وارد می شوند. سپس جراح قسمت فوقانی معده را از یکدیگر جدا می کند و در طی این روند کیسه معده کوچکی ایجاد می شود.
در جراحی لاپاراسکوپی معده، غذا به سرعت در قسمت تحتانی روده کوچک تخلیه می شود، بنابراین جذب کالری بسیار کاهش می یابد. انتهای دیگر معده به طرف دیگر روده متصل می شود. همچنین میتوانید برای افزایش میزان جذب، طول هر دو قسمت را افزایش دهید.
این کیسه کوچک جدید باعث کاهش مصرف غذا می شود و به غذا اجازه می دهد از قسمت تحتانی معده و اثنی عشر عبور کند. این روند باعث کاهش سرعت کالری و مواد مغذی جذب بدن در بدن میشود. به این فرآیند سندرم نفوذپذیری گفته می شود.
چرا این جراحی محبوبیت بیشتری نسبت به روش سنتی دارد؟
لاپاراسکوپی اگرچه یک روش تهاجمی است، اما کمتر از روش سنتی است. این جراحی ها برای فرآیندهای درمانی است که نیاز به برش جراحی یا قرار دادن ابزارها و مواد خارجی در بدن دارد. لاپاراسکوپی به طور کلی بافت های بدن را دستکاری می کند. اما این به معنای حداقل دستکاری و برش است که جراح در نظر دارد بهترین نتیجه را بگیرد. برخی از دلایلی که جراحان بیماران را به انجام این عمل راهنمایی می کنند عبارتند از:
- برش ها و ضایعات لاپاراسکوپی بسیار ناچیز است. به همین دلیل در زمان کمتری و به راحتی دوخته می شود و جای زخمی باقی نمی ماند.
- تغییر پانسمان آسان است.
- درد آن کمتر از سایر روشهای جراحی است.
- در مقایسه با سایر روشهای جراحی ، عوارض بعد از عمل کمتری دارد.
- لاپاراسکوپی اندام های داخل شکمی کمتر دستکاری می شود ، که احتمال چسبندگی اندام ها و اندام های شکمی را کاهش می دهد.
- با این روش فرد زمان کمتری را در اتاق عمل می گذراند.
- بستری شدن در بیمارستان طولی نمی کشد، حتی گاهی اوقات نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیست و فرد در همان روز از بیمارستان مرخص می شود.
چه کسانی می توانند جراحی لاپاراسکوپی انجام دهند؟
برای جراحی های لاغری علاوه بر آمادگی ذهنی و روانی ، فرد موظف است تمام ملاحظات و توصیه های پزشک را رعایت کند.
یک نکته مهم در مورد جراحی لاپاراسکوپی در مورد بارداری اگر فردی باردار باشد، نمی تواند جراحی لاپاراسکوپی انجام دهد. به خصوص افرادی که هدف این جراحی لاغری را دارند. زیرا انجام اعمال غیرضروری و انتخابی در دوران بارداری آسیب زیادی به مادر و جنین وارد می کند. حلقه معده یا باندینگ بیشتر مناسب کسانی است که :
- توده بدن آنها بین 35 تا 40 است
- بدون سابقه جراحی در معده و دستگاه گوارش
- نداشتن سابقه آلرژی جسمی و جسم خارجی
- بدون بیماری قلبی ، التهاب روده، کم کاری تیروئید.
- افرادی که شرایط غذایی خاصی دارند، مانند کودکان چاق و افرادی که قصد دارند در آینده باردار شوند.
- نیازی به خوردن غذاهای شیرین نیست
برچسپ ها: